Artist's Statement

A 18. században, jóval a fényképezés felfedezése előtt, ha valaki egy nem túl drága portrét akart készíttetni önmagáról, vagy szeretteiről akkor árnyképkészítőhöz kellett fordulnia. A művész pár perc alatt csak egy fekete papírlap és egy olló segítségével elkészítette a megrendelő portréját.
Az eljárás éppoly gyors, mint amilyen XV. Lajos pénzügyminisztere, Étienne de Silhouette kapkodó közéleti tevékenysége volt egykoron. Így vált a gyors és olcsó szinonimájává a neve és kapta a sziluett elnevezését az ügyes kéz által pillanatok alatt elkészített árnyékrajz. Egy bizonyos Johann Kaspar Lavater svájci lelkész az 1700-as évek második felében arra a következtetésre jutott, hogy az ember lelki adottságai kiolvashatók a profil kontúrjából. A műfaj hamarosan a francia királyi udvar kedvelt szórakozása lett.
Az árnyképkészítésnek ismertek a magyar hagyományai is. Az elsők között tartjuk számon Kazinczy Ferencet, aki levelezésben állt Lavatierrel, s akinek kortársairól tussal készített remekei, becses emlékei a magyar felvilágosodásnak. A fényképezőgép elterjedése az árnyképkészítés végét jelentette.
Napjainkban azonban ez a művészeti ág ismét feléledt, mert az embereknek digitalizált környezetükben nosztalgikus igényük támadt a kézzel készült műtárgyak iránt. A kézzel készült sziluett portré egyedi és időtálló volta több generáció számára megőrzi a modellül szolgált személy emlékét.